FESTES DE L’ASCENSIÓ 2023

Les festes de l’Ascensió són cultura i tradició. Arts al carrer i creativitat. Música i ball. Cercavila i gegants. Sardanes i castells.

 

L’Ascensió omple les places i carrers amb una programació cultural àmplia, diversa, de qualitat i pensada per a tots els públics.

 

Es recupera el format de la festivitat tradicional de la ciutat i es torna la participació ciutadana a l’espai públic a través de diferents mostres culturals, donant protagonisme a les entitats de cultura popular i tradicional de la ciutat.

LA CERCAVILA I EL PREGÓ

Arribem a la 71a edició de les Fires i Festes de l’Ascensió i el pregó torna a ser un dels moments estrella d’aquests dies. Com cada any, se celebrarà el dimarts previ a la festivitat local i, com és tradició i voluntat, anirà a càrrec d’una dona. Enguany serà la prestigiosa cuinera local Ada Parellada qui protagonitzarà el pregó que marca l’inici de les festes de l’Ascensió.

 

Dimarts 16 de maig, l’Esteve i la Plàcida rebran la pregonera i l’acompanyaran fins a la Sala Tarafa, on a les 19.30h llegirà el pregó oficial.

EL FEM UN LLIBRE

Divendres de l’Ascensió, 19 de maig, és el dia que nens i nenes fan un llibre, un llibre gegant i col·lectiu amb l’ajut de la seva imaginació i dels il·lustradors il·lustradores que hi posen les imatges.

 

A partir de les 10.30 h, la Porxada tornarà a ser un oasi de creació, gràcies a aquesta arrelada activitat del Casal del Mestre i la Llibreria La Gralla i amb la col·laboració de l’institut Celestí Bellera. A través del Casal del Mestre s’ha convidat a les escoles artístiques de dibuix de la ciutat a participar com a il·lustradors de l’activitat.

 

Enguany es crearà el 42è llibre gegant.

LA TRIPLETA I LES HAVANERES

L’Ascensió també és música. Una de les actuacions més desitjades i que compta amb un públic molt fidel és ‘La Tripleta de l’Ascensió’, que és la triple actuació d’una de les quatre grans orquestres de Catalunya i que inclou les sardanes, el concert i el ball final.

 

Aquest any li tocarà l’honor a la Orquestra Montgrins, fundada l’any 1884 i que segur que aconseguirà omplir les 1.500 cadires de la plaça.

 

Un dels altres actes musicals més mítics i esperats de la festivitat són les havaneres de l’Ascensió que tornarem a celebrar a la plaça de la Porxada.

 

Enguany, Son de l’Havana serà el grup encarregat de fer-nos gaudir i es podrà degustar de nou del tradicional rom cremat.

LA PASSADA. BANDES DE MÚSICA

Aquest 2023 la Passada versarà sobre les Bandes Municipals de Música. Les conegudes popularment com a bandes tenen el seu origen en les agrupacions de música militar i eren bàsicament formades per instruments de percussió i vent, les anomenades trompetes naturals. Malgrat tot, la presència d’altres formacions musicals també eren presents en activitats cerimonials. Una de les primeres referències d’acompanyament musical en un acte cerimonial a Granollers, va ser al segle XVIII, on varen ser contractades dues cobles de músics.

 

El dissabte 20 de maig, a les 12h a la Porxada, tindrà lloc la Matinal de la Passada, la prèvia perquè per la tarda, a partir de les 17.30h comenci la concentració i la marxa de les bandes de música per diferents places i carrers de la ciutat, per acabar amb un concert final al Parc Torras Villà.

 

Aquest any se’n compleixen 24 del nou format de la Passada de l’Ascensió, i aquest 2023 celebrarem la 22a Passada moderna. L’any 2000, s’impulsava i naixia un nou concepte de desfilada, enfocada a mostrar la cultura i el folklore popular i tradicional. Així, granollerins i vallesans han pogut contemplar des d’aleshores elements singulars, sorprenents i majestuosos, arribats d’arreu, com la Moma del Corpus de València, els capgrossos de Saragossa o els titelles del Betlem de Tirisiti d’Alcoi, per citar-ne alguns.

LA CULTURA POPULAR A L’ASCENSIÓ

Un dels fets més destacats de l’Ascensió és la presència d’activitats i actes de cultura popular i tradicional de la ciutat. Per això, a la programació no hi faltarà actes com:

 

– Diada de l’Ascensió:

El diumenge 21 a les 11.30 h a la plaça de la Porxada gaudirem de nou de la Diada de l’Ascensió, amb la actuació dels Sagals d’Osona, Castellers de Berga i Xics de Granollers

A més, també oferiran els assaigs oberts a la població.

 

– Cercavila dels Gegants de la ciutat:

El divendres 19 els Gegants oferiran el Passacarrers de l’Ascensió fins arribar al concert de la Montgrins, on es col·locaran davant de l’Ajuntament per presenciar-lo.

 

– L’Ascensió en Dansa:

La tradicional ballada de l’Esbart Dansaire de Granollers tindrà lloc el 27 de maig a la plaça Maluquer amb l’actuació de diferents esbarts.

ALTRES NOVETATS, ACTES I ACTIVITATS AL CARRER I ALS EQUIPAMENTS

Enguany hi ha diferents novetats que enriqueixen el programa festiu de l’Ascensió i que complementen la oferta més nostra i típica de la celebració.

 

Des del Cinema Edison, a part de la programació habitual, es passa a ser una de les seus del prestigiós festival Docs Barcelona. Concretament amb les següents projeccions:

 

22 de maig, matí
WHO I AM NOT, DE Tunde Kkovran (Romania)

 

25 de maig, a les 18 h
FAUNA, de Pau Faus (Catalunya)

 

25 de maig, a les 20 h
ELS ORRIT, DE Ferran Ureña I Marc Solanes (Catalunya)

 

Més informació a Cinema Edison

 

El Teatre Auditori de la ciutat ens proposa una activitat fresca i divertida amb PONGO de Judit Martín i Alba Florejachs, que és un espectacle d’improvisació teatral molt còmic i fresc.

 

Una altra proposta que s’adapta perfectament a la proposta de l’economia verda i circular és l’Ascensió al Sheila amb bicicleta, que repeteix dia i hora després de l’exitosa edició del 2022.

 

I els museus de la ciutat, l’Arxiu de Granollers i Can Jonch també programen diferents activitats i exposicions que es poden consultar al programa d’actes.