FESTES DE L’ASCENSIÓ 2024

Les festes de l’Ascensió són cultura i tradició. Arts al carrer i creativitat. Música i ball. Cercaviles i gegants. Sardanes i castells.

 

L’Ascensió omple les places i els carrers amb una programació cultural àmplia, diversa, de qualitat i pensada per a tots els públics. És la mostra de mostres.

 

S’aposta per potenciar el format de la festivitat tradicional de la ciutat i es torna a convidar a la ciutadania a participar de l’espai públic a través de diferents mostres culturals i artístiques, donant protagonisme a les entitats de cultura popular i tradicional de la ciutat.

LA CERCAVILA I EL PREGÓ

Arribem a la 72a edició de les Fires i Festes de l’Ascensió i el pregó torna a ser un dels moments estrella d’aquests dies. Com cada any, se celebrarà el dimarts previ a la festivitat local i, com és tradició i voluntat, anirà a càrrec d’una personalitat granollerina.

 

Dimarts 16 de maig, l’Esteve i la Plàcida rebran la pregonera i l’acompanyaran fins a la Sala Tarafa, on a les 19.30h llegirà el pregó oficial.

EL FEM UN LLIBRE

Divendres de l’Ascensió, 10 de maig, és el dia que nens i nenes fan un llibre, un llibre gegant i col·lectiu amb l’ajut de la seva imaginació i dels il·lustradors il·lustradores que hi posen les imatges.

 

A partir de les 10.30 h, la Porxada tornarà a ser un oasi de creació, gràcies a aquesta arrelada activitat del Casal del Mestre i la Llibreria La Gralla i amb la col·laboració de l’institut Celestí Bellera. A través del Casal del Mestre s’ha convidat a les escoles artístiques de dibuix de la ciutat a participar com a il·lustradors de l’activitat.

 

Enguany es crearà el 43è llibre gegant.

LA TRIPLETA I LES HAVANERES

L’Ascensió també és música. Una de les actuacions més desitjades i que compta amb un públic molt fidel és ‘La Tripleta de l’Ascensió’, que és la triple actuació d’una de les quatre grans orquestres de Catalunya i que inclou les sardanes, el concert i el ball final.

 

Aquest any li tocarà l’honor a la Orquestra Principal de la Bisbal, fundada l’any 1888 i que segur que aconseguirà omplir les 1.500 cadires de la plaça.

 

Un dels altres actes musicals més mítics i esperats de la festivitat són les havaneres de l’Ascensió. Enguany una de les novetats serà que es tornarà a celebrar la 14ena Trobada d’Havaneres Memorial Andreu Tura després de 30 anys de la seva última edició, l’any 1994. Per celebrar-ho gaudirem de les actuacions d’Ultramar i de Son de l’Habana al Parc Torras Villà, tal i com es feia fa 3 dècades, i, com no podria ser d’una altre manera, es podrà degustar de nou del tradicional rom cremat.

LA PASSADA. LA MULASSADA

Aquest 2024 la Passada versarà sobre les Mulasses, un element del bestiari festiu català molt reconegut al nostre país. Aprofitant el passat ramader i agrícola de les festes de l’Ascenció i que l’entitat granollerina l’Olla dels Pobres presentarà la Mulassa de Granollers com a nou element festiu, es convertirà la Passada d’enguany en una mostra de les mulasses més reconegudes del país.

 

Així doncs el dissabte 11 de maig, a les 11h a la Porxada, tindrà lloc la plantada de les Mulasses. A les 12h gaudirem d’una actuació de contes i titelles a càrrec de la Mulababa de Girona a la plaça de la Porxada. I a les 18h de la tarda començarà la cercavila de totes les colles participants fins arribar a la Porxada a les 19.30h, quan es faran els balls del lluïment.

 

Concretament gaudirem de les següents mulasses: la Mulassa de Granollers, la Mulassa de Torredembarra, la Mulassa de Salou, la Mulassa de l’Arboç, el Garot de Tarragona, la Mulababa de Girona, la Mulassa de Castellbisbal, la Mulassa del Prat i la Mulassa i Somera de Falset.

 

Aquest any se’n compleixen 25 del nou format de la Passada de l’Ascensió, i aquest 2024 celebrarem la 23a Passada moderna. L’any 2000, s’impulsava i naixia un nou concepte de desfilada, enfocada a mostrar la cultura i el folklore popular i tradicional. Així, granollerins i vallesans han pogut contemplar des d’aleshores elements singulars, sorprenents i majestuosos, arribats d’arreu, com la Moma del Corpus de València, els capgrossos de Saragossa o els titelles del Betlem de Tirisiti d’Alcoi, per citar-ne alguns.

LA CULTURA POPULAR A L’ASCENSIÓ

Un dels fets més destacats de l’Ascensió és la presència d’activitats i actes de cultura popular i tradicional de la ciutat. Per això, a la programació no hi faltarà actes com:

 

Diada de l’Ascensió:

El diumenge 12 a les 11.30 h a la plaça de la Porxada gaudirem de nou de la Diada de l’Ascensió, amb la actuació dels Castellers de Mollet, la Colla Jove de Barcelona dels i Xics de Granollers

A més, també oferiran els assaigs oberts a la població.

 

Cercavila dels Gegants de la ciutat:

El divendres 10 els Gegants oferiran el Passacarrers de l’Ascensió fins arribar al concert de la Bisbal, on es col·locaran davant de l’Ajuntament per presenciar-lo.

 

– Presentació de la Mulassa de Granollers:

El dijous 9 a les 18.30 h a la Plaça de la Porxada es celebrarà l’arribada de la Mulassa de Granollers a càrrec de l’Olla dels Pobres. Just després, amb l’acompanyament musical de Trifàsic, es celebrarà una cercavila pels carres de la ciutat amb el següent recorregut:  pl. de la Porxada, c. de St. Roc, c. d’Anselm Clavé, c. de Sta. Esperança i pl. de la Porxada.

 

L’Ascensió en Dansa:

La tradicional ballada de l’Esbart Dansaire de Granollers tindrà lloc el 18 de maig a la plaça Maluquer amb l’actuació de diferents esbarts.

ALTRES NOVETATS, ACTES I ACTIVITATS AL CARRER I ALS EQUIPAMENTS

Enguany hi ha diferents novetats que enriqueixen el programa festiu de l’Ascensió i que complementen la oferta més nostra i típica de la celebració.

 

El Teatre Auditori de la ciutat ens proposa una activitat fresca i divertida amb Faemino y Cansado, que ens presentaran l’espectacle ‘17 veces reloaded’.

 

Una altra proposta que s’adapta perfectament a la proposta de l’economia verda i circular és l’Ascensió al Sheila amb bicicleta, que repeteix dia i hora després de l’exitosa edició del 2023.

 

L’entitat One Drop oferirà també pel públic més juvenil una jornada de sons i ritmes jamaicans al Parc del Congost durant la tarda vespre del dissabte 11 de maig.

 

I els museus de la ciutat, l’Arxiu de Granollers i Can Jonch també programen diferents activitats i exposicions que es poden consultar al programa d’actes.